Van winter naar zomertijd
Dit weekend 25 en 26 maart, van zaterdag op zondag, gaat de klok een uur vooruit.
Wat betekent, wanneer het zondag ochtend 8 uur is, het eigenlijk 7 uur is. Wat ook betekent, dat de avonden wat langer licht zijn, maar de ochtenden weer even wat donkerder.
Wanneer je, net als mij, een ochtend mens bent, zul je in het begin weer even balen van de donkere ochtenden. Maar gelukkig maken deze al snel plaats voor een mooie zonsopgang en fluitende vogels. In de avond betekent dit, wat langer licht, dus heb je om 18u niet meer het idee dat het 22 uur is. Whoepwhoep.. Laat die mooie zomer avonden maar komen.
Meer en langer licht overdag betekent direct, minder binnen blijven, meer naar buiten gaan. De kaarsjes en schemer lampjes uit en genieten van de zon die nog even door de ramen komt. Of misschien, maak je na het eten nog wel even een ommetje om de dag los te laten. We gaan echt richting zomer met de zomertijd. Kom maar op met die vitamine D, want die kunnen we echt wel gebruiken.
Mijn opa, vond dit altijd onzin, ik kan me nog goed herinneren dat hij het vertikte om zijn horloge goed te zetten. Wat ‘ne kwatsj zei hij dan. En heel eerlijk, dat vind ik zelf ook een beetje. Ondanks dat het me blij maakt dat de dagen wat ‘langer’ worden, moeten mijn lichaam en geest echt weer wennen aan dit uur verschil. En niet alleen ik, maar ook mijn kinderen. Hoewel, zondag 1 van de weinig ochtenden zal zijn dat ze tot half 8 slapen moeten ze die avond, voor hun doen, wel een uur eerder naar bed.
Het verzetten van de tijd, kan wat problemen met zich mee brengen. We maken namelijk ineens een versnelling in de tijd, een verandering. Onze biologische klok wordt even in de war gebracht, we zijn nog niet moe op het moment dat we naar bed moeten, of voelen ons niet uitgeslapen zodra de wekker gaat. Dit kan betekenen dat je de hele dag het idee hebt dat je maar niet wakker word. Ook kan het zijn dat je wat meer onrust gaat ervaren of meer hoofdpijn krijgt.
Een paar tips voor dit weekend;
Dim de lampen op tijd, schakel beeldschermen op tijd uit en ontspan een halfuur voordat je naar bed gaat door middel van, een meditatie, yoga of een ademhalingsoefening. Wanneer je ‘s morgens wakker wordt blijf dan niet te lang liggen, maar sta op, gooi de gordijnen en ramen open en neem een douche, ga de gedurende de dag bewust wat langer naar buiten en zet ook af en toe een raam of deur open, om weer frisse, schone lucht binnen te krijgen. Eet wat meer warme maaltijden in de vorm van, een omelet of een soepje. En het allerbelangrijkste, bekijk deze verandering van de positieve kant, wat zijn de voordelen? Wat brengt het je?
Mocht je nu merken dat deze verandering meer met je doet dan je dacht, dat je maar moe blijft, lusteloos of andere lichamelijke ongemakken ervaart. Neem dan zeker eens contact op.